onsdag den 26. januar 2011

Biotop Opgave 4

Jeg forsøger at skabe et projekt omkring Biotop 4, efter inspiration fra min medstuderende og relevant litteratur.
Jeg har valgt Ribe Å som svinger sig ca. 100 meter fra mit hus. Det er dels en forlængelse af mit dyrehold, som jo er regnorme, hvor disse prægtige dyr skal supplere en aktivitet ved min biotop i form af at fiske. Det vil sige jeg også vil i gang med at producere en fiskestang, når vejret bliver lidt bedre.
En anden ikke uvæsentlig detalje er, at ved Ribe Å forekommer der hvert år det man kalder Sort Sol. Der samles flere hundrede tusinde stære som ”danser” på himlen inden de går til ro i rørskovene i og ved Ribe.
Jeg har taget et par billeder fra min biotop, hvor vandstanden stod meget højt og solen var ved at gå ned omkring kl. 16.30

Produktion af en fiskestang i en Sfo:

Har lige surfet lidt og fundet denne ”opskrift” som jeg tror alle børn kan være med til at lave.

Lav din egen fiskestang...
Du skal bruge...
• En lang pind
• Korkprop
• Rulle med fiskesnøre
• Fiskekrog
• En hulsten (en sten med hul i)
• En kort tyk pind
• To skruer med et øje i enden

Sådan gør du...
• Skru skruene på midt og for enden af den lange pind
• Den tykke pind hamres fast i hullet på fiskesnørerullen
• Tag enden af fiskesnøren og før den gennem de to skruehuller
• I enden af snoren bindes fiskekrogen og ca. en meter nede af snoren bindes hulstenen fast
• Korkproppen bindes ligeledes fast i snøren
• Du har nu din egen fiskestang
• Brug sandorme eller muslinger som madding
Brug fiskestangen fra en bro eller båd, hvor der er større chancer for at fange større fisk.
På denne side er der god inspiration til aktiviteter med børnene. Der er bla. sanser ved vandet / strandakvarium / stranduro / strandpostkort / tangbilleder / gipsaftryk / se dyr under vandet / fang dyr under vander m.m.
http://www.blaaflag.dk/page.php?page=7293&menu=527

INDHOLD:

Aktiviteten ved biotop 4 skal være sammen med børn i alderen fra 6 – 8 år, hvor vi hver især skal lave en fiskestang .

MÅL:

- fremstille en fiskestang
- bruge ormene fra dyreholdet, som børnene har været med til at oprette og passe i Sfo’en
- lære noget om orme og hvordan man laver en fiskestang, samt bruge den
- evt. hente genbrugsting, således både ormenes funktion og tanken om genbrug bliver integreret i
projektet
- lære noget om åens liv, evt. ved nærmere undersøgelse gennem egne produceret vandkikkerter
- evt. tage på aftentur med forældrene og se Sort Sol
- opnå at få børnene motiveret til at deltage og se naturen på en ny måde
- være med til at skabe et fælles tredje

DE FYSISKE RAMMER:

- Det er et projekt som skal være voksenstyret hele vejen, eftersom aktiviteten foregår ved vand.
- Fremstillingen af fiskestangen foregår i Sfo’ens værksted, dels af materialer vi har skaffet ved genbrug, dels af materialer børnene evt. har med hjemme fra, f.eks. korkpropper.
- Det kunne være en mulighed at lave et aftenarrangement med saftevand og Sort Sol med forældrene


LÆRINGSPROCES:

- læringsprocessen foregår ved blandt andet at opnå viden om dyrene både i dyreholdet, ligeledes dyrene i åen og producering af fiskestang.
- børnene bliver introduceret til hvordan fødekæden fungerer, hvis det lykkes os at fange fisk, ville det måske være muligt at stege dem over bål hjemme på Sfo’en


VURDERING:

- hvordan har børnene det med at sætte en orm på krogen?
- er der for mange aktiviteter inden det endelige mål. Har børnene koncentrationen til et længere forløb?
- Hvor vigtig er det den voksne har ejerskab i forløbet, altså er på ”hjemmebane”?
- kan det inspirere til andre forløb?

onsdag den 19. januar 2011

Opgave dukke projekt

I forbindelse med at lave/skabe en dukke, havde jeg lidt svært ved at finde den rette tilgang.
Jeg er uddannet beklædningsdesigner, og har derfor erfaring i de metoder der kræves, at man stifter bekendtskab med. Så min måde, at udfordre mig selv på var, at jeg kun måtte tænke på den gruppe brugere jeg gerne ville arbejde med i skabelse af en dukke, og deres kundskaber/formåen. Jeg tænkte på børn i en SFO, altså ca. 8 -10 år.
Jeg var ligeledes optaget af, at man skulle forholde sig til, at dukken skulle have et troværdigt udtryk, i forhold til det tøj jeg ville lave.

ANSIGTET
Jeg besluttede ret tidligt i forløbet, at jeg ville bruge dukken i et andet projekt jeg ser frem til at komme i gang med, en børnebog, bygget op med fotos af egne produkter.
Jeg manglede derfor en ældre dame, med røde kinder og et venligt men også et forholdsvist neutralt udtryk. Har derfor kun valgt at male hendes læber mørkerøde, røde kinder og bevidst valgt ikke at fremhæve hendes øjne, men givet hende et tørklæde på, som understøtter hun er gammel. Dette tørklæde har jeg klippet af et stykke stof i en stor trekant.
Jeg har også lavet sko, som er malet mørkebrune, med en lille hæl.

TØJET
Jeg har strikket en trøje ud fra øjemål, i ret. Denne model kunne sagtens strikkes ud fra et mønster man kunne tegne op i forhold til hovedets proportioner. Jeg har gode erfaringer med at strikke efter et snit mønster frem for en strikke opskrift.
Trøjen er i stærk orange, og jeg har syet 5 små knapper i bagefter for at understrege visuelt det er en cardigan.

Nederdelen at klippet ud af en plisseret nederdel som jeg har købt i en genbrugsbutik. Denne nederdel er dels syet sammen i hånden med ri sting, og med en gylden sikkerhedsnål, for at understrege det bestemte udtryk der er i forbindelse med ældre damer og plisseret nederdel.
Den er syet fast på denne måde at jeg har syet stor ri sting i den øverste del, for derefter at binde den fast omkring den kant jeg lavede i stedet for hals på figuren. Se venligst min blog for at se kanten på firguren.
http://nielsensblogspot.blogspot.com/

Figuren er fyldt med vat under hendes cardigan og hun skal stå fast på en mindre pind, således hun matcher skoene i det senere forløb.
Jeg er ret sikker på at målgruppen kan lave denne form for dukke, ud fra de kriterier jeg har sat, og det er at bruge traditionelt håndværk som syning i hånden og den vigtigste erfaring jeg har fået i denne proces er, at det er vigtigt børnene beslutter sig inden de går i gang hvad det er for en dukke de vil lave, i hvilken sammenhæng den skal bruges. Det giver en mere sikker proces i skabelsen af noget brugbart. Det kunne sagtens være noget der skal passes ind i en sammenhæng med de andre børn, evt. arbejde med selvportrætter……

tirsdag den 18. januar 2011

"Oprettelse" af Biotop






Så har jeg været nede og tage billeder fra min biotop. Jeg har valgt ribe å, der er jeg nede dagligt fordi vores nye familiemedlem skal luftes og så svinger den sig så smukt i landskabet ca. 100 meter fra mit hus. Jeg vil forbinde mit dyrehold med min biotop, som tidligere beskrevet. Men så er der også en ret væsentlig detalje:
Sort Sol, stærenes luftballet. Stærene samles på aftenhimlen i for- og sensommeren, hvor kan man se et af naturens helt store scenerier. Flere hundrede tusinde stære "danser" på himlen, inden de går til ro i rørskovene i og omkring Ribe. Vi kalder det Sort Sol. Og denne rørskov er lige ud for min biotop, så jeg håber jeg kan supplere min biotop med fantastiske billeder af denne "dans".
Men først et par billeder fra dagens tur, de er taget ca. kl. 16.30

mandag den 17. januar 2011

Et fiskeben og lidt kunst





Jeg har taget et par billeder med, som er de billeder jeg seneste har arbejdet med. Vi talte om vores professionelle tilgang i de didaktiske overvejelser i praksis med børnene og/eller andre brugere. At vi skulle få erfaring i bla. hvordan man blander farver og andre teknikker.. De sidste billeder har jeg været optaget af farvesammensætning og forskellige værktøjer. Jeg har her brugt pensel, spartel, mine hænder og sandpapir.
Derudover har jeg taget et billede af en skelet fra en rødspætte, som vi spiste i lørdags...... Jeg har taget den med fordi den dels er inspiration til min biotop, hvor jeg vil bruge regnormene fra dyreholdet som madding i forbindelse med en fisketur. Men også som inspiration til redskaber i det kreative felt. Jeg vil senere prøve at lave tryk med skelettet........ Det kommer senere i billeddokumentation....

Dukke værkstedet..





Jeg har lige taget et par billeder af de sko jeg ønsker at bruge sammen med dukken i en fortælling/børnebog senere i forløbet...

mandag den 10. januar 2011

Didaktisk opgave v/ Museumsopgaven

Museumsbesøg på Tate Modern i det virtuelle rum


Målgruppe:

Hvis jeg skulle forestille mig en målgruppe, ville det være børn i alderen 8-10 år i sfo’en.


Mål med aktiviteten:

Målet med denne aktivitet er dels, at introducere et alternativ til kunstverdenen, hvor de selv kan være aktive. Ligeledes bruge det medie, som børnene i virkeligheden er langt bedre brugere af, end mange af os voksne.
Det er naturligvis også vigtigt at børnene tager ejerskab både i det kunstneriske, men også i de arbejdsmetoder de får lov til at prøve kræfter med.


Tiltag inden aktiviteten:

Jeg vil i det didaktiske forløb tilrettelægge hvordan jeg vil introduksere til det virtuelle rum, hvad de præcis skal arbejde med og hvordan.
Jeg vil lave derudover selv prøve at etablere mig som kunstner og skabe et par værker således jeg selv har ”haft fingrene i det”. Som eksempler vil jeg bruge de eksisterende værker der forefindes på Tate Modern, lavet af børn fra hele verdenen.
Jeg vil ligeledes sikre mig der er nok computere til børnene, det at arbejde kreativt er en dynamisk arbejdsmetode, og skal ikke stoppes af noget praktisk som for få computere.
Det er også muligt at oversætte sproget, så børnene har mulighed for både at bruge og øve sig på det engelske, og for dem der har brug for at det skal være på dansk, kan det også lade sig gøre.

Evaluering:

Jeg har lige prøvet at lave et værk med pensel og flotte pangfarver, det var utrolig nemt og meget brugervenligt. Jeg har ingen bekymring for om børnene kan finde rundt, og ud af det. Der er i øvrigt også spil på siden, det er meget brugbart, hvis børnene skal vente lidt på guidning, så kan de bruge ventetiden til lære mere på siden form af spil.

Det kunne være interessant at lave en slags powerpoint show over resultatet, eller stille en skærm op for en periode, hvor der så vil være skiftende værker som skifter hver 30 sec.